Снимка Tut.byАвторитарният режим на Лукашенко в Беларус е решил да се

...
Снимка Tut.byАвторитарният режим на Лукашенко в Беларус е решил да се
Коментари Харесай

Режимът в Беларус смазва независим сайт. Полиция блокира редакцията, журналист е пратен в затвора за мнение

Снимка Tut.by

Авторитарният режим на Лукашенко в Беларус е решил да се бори до край за оставането си на власт. 

Финансовата полиция в Беларус претърси редакцията на най-големия самостоятелен онлайн новинарски портал и домовете на няколко негови сътрудници и блокира страницата му в интернет, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Комитетът за държавен надзор заяви, че е формирано наказателно дело против неназовани сътрудници на медията Tut.by по съмнение за укриване на налози.

През есента държавното управление лиши портала от формалния му статут на медия по време на репресивните ограничения на управляващите против най-големите улични митинги в някогашната руска република, които бяха разпалени от преизбирането през август на дългогодишния президент Александър Лукашенко.

В офиса на уеб страницата Tut.by, който в детайли отразяваше митингите, никой не дава отговор на позвъняванията за коментар. Входните порти на редакцията са заключени, отбелязва " Ройтерс ".

Медията написа на уеб страницата си, че в офисите й в столицата Минск и провинцията има служители на реда.
Впоследствие интернет страницата на Tut.by стана недостъпна. Един от създателите на портала сподели, че домейнът му е бил блокиран.

Един от публицистите в Tut.by, Екатерина Борисевич, беше наказана през март на шест месеца затвор, откакто оспори публично изказване, че протестиращ, който е бил погубен, е бил пийнал все още на гибелта си.

Около 35 хиляди души са задържани в Беларус за присъединяване в уличните митинги, откогато те избухнаха през август, съгласно правозащитни организации. Десетки хора бяха наказани на затвор. Според управляващите са формирани над 1000 наказателни каузи. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР